batranul si veveritaAm auzit de foarte multe ori oameni spunând ca vor să îşi schimbe viaţa ca apoi să contracareze cu “dar nu ştiu ce să fac” sau “nu ştiu de unde să încep”.

 

Zilele trecute când am ieşit în parc la alergat am văzut doi bărbaţi în vârstă în ipostaze diferite, la maxim 30 de metri unul faţă de celălalt.

 

Primul era îmbrăcat la costum şi avea un parpalac lung care te ducea cu gândul la un burghez din secolul al XVII-lea. Interesant a fost că acesta stătea pe bancă cu umerii aduşi în faţă şi cu privirea rece şi defocalizată. Privea în gol şi era clar după absenţa seninătăţii de pe faţă că era nemulţumit.

 

Al doilea bătrânel era la fel de bine îmbrăcat doar că ceva mai casual şi am înţeles imediat de ce a ales să se îmbrace astfel. Şi vă rog să fiţi atenţi la această poveste pentru că spune multe despre puterea de a alege pe ce să ne concentram.

Avea un zâmbet larg şi în mâini ţinea două obiecte pe care le ciocnea. Fiind la distanţă nu am înţeles ce tot lovea, dar m-a frapat atitudinea deschisă şi seninătatea de pe faţă.  La un moment dat s-a aplecat şi cu paşi mici şi liniştiţi se apropia de pajiştea plină de frunze galbene căzute, ciocnind în continuare…

Erau două ghinde pe care lovindu-le, încerca să atragă veveriţa care era tare atentă la distinsul domn. Cu cât bătea mai concentrat şi mai din inimă, cu atât veveriţa se apropia mai mult, iar vârstnicul trecea prin valuri de fericire. A reuşit să o aducă destul de aproape, cam la un metru şi jumătate şi a fost o clipă în care s-au privit nemişcaţi.

Nu ştiu ce simţea veveriţa, dar atitudinea de fericire, exaltare şi lumină de pe faţa bătrânelului mi-a aşezat mie insămi un mare zâmbet pe faţă şi m-a facut să trag câteva concluzii.

 

Aceste concluzii vreau să le împărtăşesc cu tine azi şi le voi scrie în citate.

 

Destinul nu este legat de noroc, este mai degrabă legat de alegere; nu este un lucru pe care trebuie să-l aştepţi , este mai degrabă un lucru care trebuie realizat. – William Jennings Bryan

 

Care sunt acele lucruri asupra cărora alegi să te concentrezi?

Alegând conştient asupra a ceea ce vrei să te concentrezi, vei realiza că viaţa începe să aibă o semnificaţie şi un rost.

Şi ca să exemplific mai bine, îţi voi reaminti exemplul lui Victor Frankl (autorul cărţii “Omul în căutarea sensului vieţii”), supravieţuitorul unui lagăr nazist al morţii.

Acesta spune că acel lucru care l-a făcut să meargă mai departe a fost că a ales să îşi concentreze gândurile pe ceea ce le poate oferi oamenilor când va ieşi de acolo. În ciuda evenimentelor care se întâmplau în jurul său a ales să se concentreze pe cartea neterminată pe care trebuia să o scrie, un obiectiv pe care l-a dus la bun sfârşit după ce experienţa cu lagărul a luat sfârşit.  Tot el spune că dacă vrei să vezi un om care şi-a pierdut orice speranţă, uită-te la privirea lui şi la felul cum merge.

 

“Imaginaţia este începutul creaţiei” – George Bernard Shaw

 

Crezi că poţi folosi puterea imaginaţiei inspirate?

 

Când imaginaţia inspirată lipseşte, vedem doar lupta noastră obişnuită care ne produce deprimare, teamă şi lipsa strălucirii din ochi aşa cum se vedea pe faţa bătrânelului cu alură de burghez.

Teama acţionează ca un hoţ care îţi fură energie, care îţi răpeşte motivaţia de a păşi dincolo, într-o etapă a vieţii aşa cum ţi-o doreşti.

În schimb dacă ne folosim imaginaţia pentru a ne concentra pe imagini specifice ale scopului ales, imagini clare şi pozitive, apar odată cu ele încrederea că poţi să faci, speranţa că mai ai o şansă şi curajul de a începe. Aceasta este maginaţia inspirată.

Convingerile şi percepţiile noastre (imaginile pe care ni le creionăm în minte) ne determină să acţionăm sau să dăm înapoi.

Cât de mare este puterea imaginaţiei?

Maxwell Maltz povesteşte în cartea sa Psycho-Cybernetics un episod despre un bărbat de 40 de ani, necăsătorit, care prefera să nu meargă nicăieri, să nu facă mare lucru, ba chiar să stea cât mai mult în casă.

Avusese foarte multe locuri de muncă şi nu părea capabil să rămână o perioadă mai lungă de timp într-unul din aceste locuri. Problema lui era ca avea nasul şi urechiile destul de mari, un pic mai mult decât este normal şi astfel ajunsese să se considere urât şi caraghios.

Acest om şi-a folosit imaginaţia în sens distructiv, văzând imagini cu el în mijlocul oamenilor care râd de felul în care arată. Îşi înrădăcinase atât de mult aceste imagini încât îi era frică să mai iasă din casă şi considera că familiei îi era ruşine cu el.

Deficienţele faciale ale acestui bărbat nu erau atât de grave. Grav era faptul că imaginaţia sa a făcut ravagii serioase asupra imaginii de sine ale acestuia, astfel a ajuns să îşi creeze o realitate mai urâtă decât era de fapt.

Imaginaţia inspirată l-a ajutat pe Victor Frankl pe când era în lagărul morţii să se transporte vizual într-o clasă în care era profesor şi preda unor elevi sclipitori. A folosit imaginaţia pentru a-şi da speranţă şi un motiv pentru a rezista. Astfel, la câţiva ani după ce a fost eliberat, Frankl a ajuns să predea unor elevi străluciţi aşa cum şi-a imaginat.

 

Crezi că mai poţi spune acum “nu ştiu ce să fac” sau “nu ştiu de unde să încep”? Ce-ar fi să începi prin a alege şi apoi prin a-ţi folosi imaginaţia inspirată care să te conducă către schimbarea situaţiei în care te afli?

 

Te-ai regăsit în aceste poveşti şi ai reuşit să îţi schimbi viaţa în bine? Dacă da, fii curajos şi inspiră şi alţi oameni să işi schimbe vieţile, lăsând un comentariu mai jos.

 

sursa foto: http://www.flickr.com/photos/infatuated/6824169604/

Dacă ţi-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook


Comments

comments

Share

About Author

Alice Buiculescu

(6) Readers Comments

 1. Multumesc pentru articol, mi-a placut.
  Si Victor Frankl imi place pentru ca e un OM , un model de la care poti invata enorm.
  Vreau ca noi, toti românii sa putem sa mergem cu speranta si increderea ca azi , maine va fi mai bine, va fi excelent.

  • Ana, cu multa placere si eu iti multumesc pentru comentariu! Modele exista si vor exista, important este sa ne dam voie sa le vedem, sa le acceptam, sa invatam si apoi sa dam mai departe. Si noi suntem modele pentru toti cei din jurul nostru, de aceea felul in care alegem sa ne traim viata poate fi o sursa de inspiratie sau nu. Alegem azi pentru un maine asa cum ni-l dorim.

 2. Ceea ce vei realiza concret este deja in spiritul tau. Daca il percepi si actionezi constient asupra sa prin credinta, acel lucru se va concretiza mai devreme sau mai tarziu in mod controlat. Adica il vei vedea infiripandu-se si vei intelege semnele care ti se dau pentru a urma calea pentru atingerea lui. Perceptia si credinta cu care il primesti va crea si imaginatia inspirata.

  • Multumesc pentru comentariu!

 3. Cand ne decidem sa ne indreptam catre lumina nu mai exista “dar”, “poate”… de fapt nu mai exista alternativa.

 4. Bun articolul; Felicitari!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *