Sursa: flickr

Aceasta este o zi nouă, o zi în care nu am mai trăit până acum.

Întotdeauna avem opțiunea să alegem ceea ce vrem să devenim.

Probabil că și tu îți dorești să începi acea călătorie pentru a deveni o variantă mai bună a ta, pentru a simți că viața ta se îmbunătățește și prin ceea ce ai devenit poți contribui în viețile altor oameni.

Înainte să începi acest demers de transformare a vieții în cea pe care ți-o dorești, uită-te la tine. Ia-ți timp, fă o pauză și stai efectiv cu tine și derulează-ți filmul vieții de până acum.

Ești la fel cu cel de acum 5 ani, la fel cu cel de ieri? Probabil că acum când te uiți în urmă îți dai seama că multe lucruri s-au schimbat și totuși nu ai ajuns să trăiești la adevăratul tău potențial.

Acum că ți-ai derulat viața pe repede înainte și ai identificat acele zone principale ale vieții tale și cum s-au defășurat ele până acum, cu aceste lucruri în minte gândește-te: care sunt lucrurile importante pentru tine?

Poate te întrebi care sunt zonele importante pentru tine?

Acestea diferă de la persoană la persoană, așa că dacă până acum te-ai gândit ca tu nu ești ca X sau Y, te anunț că este absolut normal. Acestea depind de preferințele tale personale. Carieră, sănătate, relații, finanțe, tot ceea ce ai nevoie este să acorzi încredere intuiției tale care îți spune care sunt preferințele tale.

Doar ascultă-te și imaginează-ți bornele la care te-ai oprit până acum în viață și care ți-au făcut inima să tresalte, gândește-te la bornele la care ți-ar plăcea să te oprești și simți bucurie că o faci.

Fă o listă cu aceste zone din viața ta care știi că îți aduc bucurie sau ai vrea să îți aducă bucurie și pe care ai vrea să le îmbunătățești. Apoi, când ai lista stabilită acordă-ți un punctaj de la 1 la 10 cu cât de fericit(ă) ești acum cu acea zonă din viața ta.

Notele alocate îți vor arăta cât de fericit(ă) ești în fiecare zonă din viața ta și unde trebuie să intervii.

Întotdeauna când începi să lucrezi la aceste zone setează-ți ca prioritate principală propria persoană.
Te întrebi de ce spun asta?
În mod normal, ai spune că dacă lucrezi la aceste zone înseamnă că ești deja prioritatea principală. Dar te rog să te gândești în trecut cât de des ai uitat de tine și i-ai ajutat pe alții.

Ai avut de pregătit un proiect pentru cineva, deci nu era pentru tine, ai avut de făcut ceva pentru un prieten drag, deci nu era pentru tine, ai avut de plătit facturi în loc să faci ceva pentru tine.

E atât de simplu să uitam de noi, să punem alte lucruri pe primul loc și abia când am ajuns la capătul puterilor să ne întrebăm: dar eu unde sunt, ce am făcut pentru mine până acum?

Iată câteva idei despre cum poți să te pui pe tine pe primul loc: fă o listă care să nu îți ia mai mult de 15 minute cu lucruri mărunte – să citesc o revistă, să vizionez un film, să fac o plimbare în parc, să sun un prieten cu care nu am mai vorbit demult.

În următoarea săptămână realizează măcar una din aceste acțiuni pe care ți le-ai propus. Când vei ști ce este important pentru tine și te pui pe primul loc, vei înțelege că acestea sunt cheile principale pentru împlinirea personala și profesională.

Concentrează-te pe punctele tale forte și nu pe slăbiciuni, pe ceea ce îți place și nu pe ceea ce nu îți place.

Toți autorii mari ai dezvoltării personale spun că trebuie să ieși din zona de confort, dar și această ieșire trebuie făcută gradual, astfel încât provocările pe care ți le asumi să fie ușor de gestionat.

Și cum facem asta?

În cartea “Living in your top 1%”, autorul delimitează astfel zonele de confort:

Prima zonă

Este zona cea mai apropiată de zona de confort. Adică ai ieșit din zona de confort, dar lucrurile se simt puțin ca fiind inconfortabile, ci mai degrabă le simți ca pe o provocare de a crește.

Stresul este bine gestionat și astfel îți poți menține concentrarea pe ceea ce ai de făcut în noua ta zonă de confort. Rezultatul va fi că vei învăța și totodată vei crește.

A doua zonă

Zona doi a ieșirii din zona de confort este cea mai îndepărtată de cea în care te simțeai bine (zona de confort). Aici provocările ți se par copleșitoare și nu poți da ceea ce ai mai bun pentru că pur și simplu ești foarte stresat. Nu poți contola stresul, acesta te stăpânește pentru că te afli în modul de supraviețuire, deci nu vei învăța și vei deveni în scurt timp obosit(ă).

Deci, în ce zonă preferi să stai?

Caută și găsește unde este prima ta zona, cea imediat următoare ieșirii din zona de confort. Aceasta este zona care te ajuta să devii varianta cea mai bună a ta, pentru te ajuta să înveți, să crești, să te obișnuiești cu noutatea, ca apoi să îți dorești să mai faci un pas în afara noii zone de confort.

Suntem obișnuiți să facem multe lucruri deodată și să nu ducem la bun sfârșit prea multe, de aceea este bine să începem cu pași mici. Fiecare pas mic va fi mai ușor de făcut și îți va crește încrederea în tine și nu te vei mai simți copleșit(ă).

Prima zonă de după ieșirea din zona de confort, merge mână în mână cu perseverența. Arnold Schwarzenegger nu a devenit bodybuilder lucrând din când în când.

Ori de câte ori întâlnești un obstacol, scrie trei soluții pentru a-i face față. Asta te ajută să ieși din gândirea descurajantă și atât timp cât poți găsi trei soluții, ai făcut deja încă un pas.

În încheiere te las cu un citat din Robin Sharma:
“Pe măsură ce ieși din zona ta de confort, ceea ce era odată necunoscut și infricoșător devine noua ta normalitate.”

Care este următorul pas pe care ți l-ai propus pentru a ieși din zona ta de confort și pentru a trăi cea mai bună variantă a ta? Aștept comentariile tale!

 
Sursa foto: flickr.com

Dacă ţi-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook


Comments

comments

Share

About Author

Alice Buiculescu

(4) Readers Comments

  1. E greu sa ne gasim cea mai buna varanta a noastra. e dificiil sa vedem dincolo de griji si stres ca putem straluci

    • Cred ca cea mai buna varianta a ta e cea in care azi ai fost putin mai bun decat ieri. Deci e posibil sa gasesti cea mai buna varianta a ta in fiecare zi.

  2. E bine ca intotdeauna sa incerci sa fii cat poti tu de bun si sa incerci sa evoluezi mereu.

  3. daca iesi din zona de confort in fiecare zi, evoluezi garantat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *