Prosperitatea este un domeniu de interes pentru aproape toată lumea, mai ales în ziua de astăzi când există atâtea posibilităţi şi oportunităţi.

Şi să nu-mi spuneţi acum că nu există oportunităţi pentru că suntem în criză. Crize au mai fost, dar şi oameni prosperi în criză.

Probabil eşti şi tu de acord că umanitatea a evoluat în ultimii 10 ani cât nu a evoluat în ultimii 50 – 100 de ani. Există internet, există calculatoare, există multe alte tehnologii şi apariţii care în urma cu 10 – 15 ani nu au existat şi care ne facilitează accesul la informaţie şi nu numai, cu mult mai repede.

Ce facem atunci, ca în această perioadă de schimbări să atragem prosperitatea în viaţa noastră pe toate planurile, în loc să ne plângem că „este criză”, „la noi nu funcţionează”, „piaţa este în descreştere”, „nu mai este cerere”?

1.      Reconfigurează traseul

Poate îţi este şi ţie cunoscută celebra maximă a lui Albert Einstein „Dacă faci acelaşi lucru şi te aştepţi la rezultate diferite, eşti nebun”.

Dar de „fii cu un pas înainte” ai auzit? Probabil că da.

Ce trebuie să faci este să fii atent la ce se întâmplă în piaţă dacă te interesează domeniul afacerilor, sau în relaţie dacă vorbim despre dragoste sau în viaţa socială dacă vrei să ai relaţii sociale prospere.

Fii atent la primele semne, analizează noile tendinţe apărute şi apoi integrează-le în ceea ce faci deja. Iar dacă nu se potriveşte cu ceea ce faci sau cu stilul tău, poate este momentul să o iei pe un alt drum, unul mai trainic şi mai frumos.

2.      Atenţie la paradigme

Schimbarea necesită timp, mai ales schimbarea mentală.

Până la vârsta pe care o ai acum s-au format anumite tipare mentale în funcţie de situaţia pe care ai experimentat-o. Cu cât ai experimentat mai des o anumită situaţie, cu atât tiparul tău mental este mai puternic, iar tu foarte puţin dispus să renunţi la el sau să îl ajustezi.

Toate aceste modalităţi în care percepi situaţiile pe care le experimentezi, le înţelegi sau le atribui o anumită semnificaţie se constituie într-un tipar mental (PARADIGMĂ).

Să presupunem că eşti dispus să reconfigurezi traseul, pe hârtie toate-s bune, dar ce facem cu paradigmele din interior care sunt încă legate de trecutul tău.

Fii atent la vechile paradigme pe care le ai în legătură cu segmentul în care îţi doreşti să devii prosper.

Dacă prin educaţia pe care ai primit-o, prin mediul în care ai trăit sau prin experienţele trecute ai învăţat că:

–         nu meriţi să primeşti un compliment (şi să nu-mi spui că nu este aşa pentru că te voi întreba care este răspunsul tău când cineva te complimentează în legătură cu haina pe care o porţi sau cu noul look? Cumva ceva de genul: „A, este o haină mai veche” sau „Doar mi-am spălat părul şi l-am uscat puţin cu uscătorul de păr, nu i-am făcut nimic special ”)

–         bogaţii sunt zgârciţi şi s-au îmbogăţit făcând lucruri necinstite

–         şi te las pe tine să continui lista,

atunci este momentul să schimbi ceva. Altfel, îţi vei bloca prosperitatea şi nu vei înţelege de ce numai ţie ţi se întâmplă să experimentezi anumite situaţii.

3.      Gândeşte pe termen lung

Odată ce ai decis schimbarea de traseu şi schimbarea paradigmelor, pentru a atrage prosperitatea trebuie să te orientezi spre viitor.

Analizează-ţi permanent atitudinea pe care o ai în prezent vis-a-vis de schimbarea pe care vrei să o realizezi, analizează alegerile pe care le faci pentru a implementa schimbarea şi vezi dacă sunt compatibile cu viitorul pe termen lung pe care ţi-l doreşti.

4.      Scopul precis

Spuneam cumva în propoziţia anterioară despre „viitorul pe termen lung pe care ţi-l doreşti”? Bănuiesc că te gândeşti la viitorul tău, nu?

Nu am spus să trăieşti în viitor ca să pierzi esenţa momentului prezent, ci să te gândeşti la cum ai vrea să arate viitorul tău.

Pentru asta este nevoie de un scop precis.

Cu cât vei avea în minte un scop mai clar, cu atât acţiunile pe care le intreprinzi acum îţi pot aduce mai repede prosperitatea în segmentul din viaţă în care îţi doreşti.

Ştiind clar în minte unde vrei să ajungi, acţiunile tale de acum nu vor mai fi haotice. Iar când vor apărea momentele de dezechilibru, nu vei mai avea tendinţa să renunţi, pentru că ştii că uneori este nevoie şi de aceste situaţii ca să poţi aprecia mai mult ceea ce vei obţine la final.

Lucrurile trainice au fost analizate întotdeauna pe toate părţile, au avut întotdeauna atât urcuşuri cât şi coborâşuri, dar toate acestea doar pentru a putea fi îmbunătaţite astfel încât rezultatul final să reziste în timp.

Crezi că ai putea ajunge la bătrâneţe întrebându-te de ce nu ai adoptat schimbarea atunci când a trebuit sau vei ajunge să spui „Da, am trăit aşa cum mi-am propus, i-am inspirat pe cei din jur şi am dăruit din inimă”.

Tu ştii!

 

sursa foto: http://www.flickr.com/photos/reign4aday/99383950/

Dacă ţi-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook


Comments

comments

Share

About Author

Alice Buiculescu

(2) Readers Comments

  1. Cred ca cea mai mare provocare nu este in a stabilit obiective/ scopuri (cei mai multi dintre noi facem asta). Cred ca cea mai mare provocare este in a fi dedicati lor si sa ne mentinem obiectivul pana in indeplinim

    • Paul, multumesc pentru comentariu. Intr-adevar este o provocare sa fii dedicat scopului tau. Intr-un articol viitor voi aborda si aceasta tema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *